Egy tanár tollából…

Szentendrei előadásunk után kaptuk ezt a levelet. Hálával és büszkeséggel tölt el minket Fejes István üzenete. Hogy mit gondol egy ferences szerzetes, pedagógus a tanításról és a Te döntesz!-ről? Olvassa el cikkünket!

"Nagyon örülök a kezdeményezésnek és annak is örülök, hogy megismerkedtem Veletek, és ezzel a programmal.

Jó volt részt venni a tanároknak tartott bemutatón, hiszen ezáltal sokkal közelebb került hozzám a program, mint ha csak egy szórólapon, vagy egy email-ben kaptam volna róla tájékoztatást. Nagyon nehéz témáról van szó. Nagy feladat, nagy lecke egy tanárnak az, hogy ezt a témát hogyan vezeti fel, hogyan tálalja, mit szeretne pontosan elérni vele. A mai oktatásra még mindig a frontális módszer a jellemző, még ha tudjuk is, hogy ennek egyre kisebb a hatásfoka. Próbáljuk a “frontális” óráinkat videókkal, bejátszásokkal, tanúságtételekkel feldobni, de sokszor tapasztaljuk és látjuk, hogy a diák egy bizonyos ponton lezár, és onnan tovább nem enged be semmit, legyen az bármilyen tanítási módszerrel leadott anyag. Ezért ebben a témában a “tanár tudásán” kívül sokkal fontosabb a módszer, a csatorna, amin keresztül a “tanagyag” eljut a diákhoz. Azért is használtam többször idézőjelet, mert a klasszikusan használt kifejezések, itt nem mindig helytállóak. Mi az, hogy tananyag? Tudás a drogokról, a tanár véleménye, az egyház, vagy az állam hozzáállása? Mindezek további kérdéseket vetnek fel. Igen nehéz és művészi munka a diákhoz kulcsot találni, amivel ajtót nyitunk nála. Sokszor csak kopogtatunk, de nem nyitnak ajtót. Ezért nem tudunk mást tenni: az ajtóban elmondom a mondókámat, amit szeretnék átadni és vagy hallja ezt az ajtó másik oldalán, vagy nem, de “én megtettem minden tőlem telhetőt”.  

Ezért zseniális ez az előadás, hiszen nem felnőttek játsszák, hanem diákok, fiatalok, a saját korosztályukból valók, az ő nyelvükön, az ő problémáikat hozzák fel, az ő belső gyötrelmeik, vívódásaik kerülnek elő.

Azért is szenzációs, hiszen nem kell kopogtatni! A jelenetek a diákok között, szinte az ő életükben történnek (fizikailag és átvitt értelemben). Ugyancsak jó dolognak tartom, hogy fejezetenként van megállítva a darab, ahol kérdezhetnek a diákok, vagy feléjük hangoznak el kérdések.  

Ezért ajánlom, hogy minden fiatal tekintse meg ezt a darabot.

, ha utána akár osztályfőnöki, akár erkölcstan órán tudnak róla tovább beszélgetni az iskolában! 

Köszönöm Nektek ezt a kezdeményezést, Isten áldását kérem a munkátokra!"

A levelet írta: Fejes István – ferences szerzetes, osztályfőnök, hittantanár

Egy pedagógus szavai

A kábítószer fogyasztás a fiatalok körében óriási társadalmi probléma…”- írja egy olyan pedagógus, aki nem sétál el a drogproblémák mellett. A Te döntesz! drogprevenciós színházi előadásunk után kaptuk tőle ezt az üzenetet. Miért ajánlja előadásunkat? A cikkből megtudja.

Tovább »

Interjú Gulyás-Csombor Renátával

Gulyás- Csombor Renáta, a Logó színtársulat egyik alapító tagja, rendezője és színésze. A Te döntesz!-ben nem egy, hanem rögtön három különböző karaktert játszik, ami nem kis teljesítmény. Hogy mi jelentette számára a legnagyobb kihívást a darabbal kapcsolatban és mi a legkedvesebb színházi emléke? Kiderül a következő interjúból!

Tovább »

Miért drogozik egy 12 éves?

Az embert sziven üti, ha azt olvassa, hogy egy 12-13 éves gyerek már függővé vált. Sajnos nem is olyan ritka, mint hinnénk. Ezért gondoljuk úgy, hogy a cikkben lévő témát nem hagyhatjuk magunk mögött.

Tovább »

Interjú Maczó Józseffel

Ismerjék meg Maczó Józsefet, aki a Te döntesz! egyik ötletgazdája és narrátora. József, azaz Maci a rendőrségi múltjának köszönhetően ijesztően belelátott azokba a körülményekbe és katasztrófákba, ami miatt létrejött az előadásunk. Szívét, lelkét beleteszi a drogprevencióba reménykedve abban, hogy valakit ezzel talán megmenthetünk…

Tovább »