Interjú Maczó Józseffel

Ismerjék meg Maczó Józsefet, aki a Te döntesz! egyik ötletgazdája és narrátora. József, azaz Maci a rendőrségi múltjának köszönhetően ijesztően belelátott azokba a körülményekbe és katasztrófákba, ami miatt létrejött az előadásunk. Szívét, lelkét beleteszi a drogprevencióba reménykedve abban, hogy valakit ezzel talán megmenthetünk...

1. Mikor kezdtél el drogprevencióval foglalkozni?

1998-ban kezdtem el drogprevencióval foglalkozni. 1997 végén kezdtem az akkori Kábítószer Bűnözés Elleni egységnél dolgozni, és ezt követően 1998-ban tartottam meg az első drogprevenciós foglalkozást egy középiskolában. Azóta már több, mint 800 drogprevenciós foglalkozást, előadást tartottam az ország különböző pontjain.

2. Mesélj el egy maradandó történetet a szakmádból!

A 2000-es évek elején, Budapesten az egységünk elfogást és házkutatást tervezett egy lakásban, mivel információ merült fel arra vonatkozóan, hogy a lakásban élő személy(ek) kábítószert terjesztenek nagyobb mennyiségben, és a lakásban is nagyobb mennyiségű kábítószer és a terjesztéshez használt eszközök vannak. Amikor az emeletes háznál az egységünk megjelent, akkor láttuk, hogy egy 30 év körüli hölgy lép ki az épület kapuján, egy hasonló korú férfival egyetemben. A hölgyben felismertük az általunk keresett személyt, aki egyben a kérdéses lakás tulajdonosa is volt. A két személyt azonnal elfogtuk, majd visszakísértük a lakásba, ahol házkutatást tartottunk. Ennek során nagy mennyiségben foglaltunk le amfetamint, rengeteg extasy tablettát, mérlegeket, és a kábítószer adagolásához, csomagolásához használandó eszközöket. Ezen kívül nagy mennyiségű készpénzt. A hölgynél az elfogásakor egy táska volt, amiben olyan tárgyak voltak, amik alapján feltételezhető volt, hogy éppen kórházba ment volna. A házkutatás során a hölgy elmondta, hogy éppen egy magánklinikára indult volna a barátjával. Mellnagyobbító műtétet végeztek volna rajta el. A műtétet természetesen a kábítószer terjesztéséből befolyt pénzből finanszírozta volna.

3. Mit tartottál a legnagyobb kihívásnak a Te döntesz!-ben?

A legnagyobb kihívásnak azt tekintettem, hogy a színészeknek, és minden, a Te döntesz! –ben dolgozó személynek át tudjam adni azokat az érzéseket, emlékeket, amiket Én magam éreztem, illetve éltem át a kábítószer bűnözés elleni munka, illetve az eddigi drogprevenciós munkám során. Ehhez a munkához olyan mértékű elkötelezettség, hit kell, amely csak sok-sok év folyamatos munkája során a megtapasztalt negatív, és pozitív élmények hatására alakul ki. Féltem attól, hogy pár hónap alatt ez nem biztos, hogy sikerülni fog. De szerencsére nagyot tévedtem. Olyan fiatalokat sodort elém a sors, akik ugyanolyan hittel, elkötelezettséggel álltak a munkához, mint mi magunk, és ezeknek az embereknek a kemény munkája hozta létre a Te döntesz! drogprevenciós színházi nevelési programot. Szakértő társammal csak a kezdő lépést kellett megtenni, a többit a fiatalok már megtették maguk. 

4. Volt olyan Te döntesz előadás, ami maradandóbb, mint a többi? Miért?

Minden egyes előadás maradandó a maga nemében. Nagyon nehéz, sőt állíthatom nem is lehet nem hatása alá kerülni a fiatal színészek életszagú játékának. Még Én magam is törölgetem sok-sok év és tapasztalat után a szemem, ha a srácokat látom a jelenetekben, olyan élethűen, és mellbevágóan, hitelesen tudják előadni a történetet. Ha egyet ki kell ragadnom, akkor az a Szerbiában, Újvidéken tartott előadásunk, ahol, mint később kiderült, egy kollégiumi társuk drogtúladagolásban történő elvesztése miatt hívtak meg minket előadást tartani. Nagyon megható volt látni, hogy a húszas éveik elején járó fiatalok mindegyike milyen mélyen éli át a jeleneteket, és a narrációkat, nagyon sokan úgy sírtak az előadás közben és után is, mint egy kisgyermek. Az a mérhetetlen nagy hála, szeretet, ami az előadás után a kollégium diákjai és vezetői felől felénk áradt, az leírhatatlan érzés, és csak azt erősíti, hogy jó úton járunk, igenis ezt tovább kell csinálnunk, mert szükség van Ránk!

A cikket készítette: Gulyás-Csombor Renáta

Egy pedagógus szavai

A kábítószer fogyasztás a fiatalok körében óriási társadalmi probléma…”- írja egy olyan pedagógus, aki nem sétál el a drogproblémák mellett. A Te döntesz! drogprevenciós színházi előadásunk után kaptuk tőle ezt az üzenetet. Miért ajánlja előadásunkat? A cikkből megtudja.

Tovább »

Interjú Gulyás-Csombor Renátával

Gulyás- Csombor Renáta, a Logó színtársulat egyik alapító tagja, rendezője és színésze. A Te döntesz!-ben nem egy, hanem rögtön három különböző karaktert játszik, ami nem kis teljesítmény. Hogy mi jelentette számára a legnagyobb kihívást a darabbal kapcsolatban és mi a legkedvesebb színházi emléke? Kiderül a következő interjúból!

Tovább »

Miért drogozik egy 12 éves?

Az embert sziven üti, ha azt olvassa, hogy egy 12-13 éves gyerek már függővé vált. Sajnos nem is olyan ritka, mint hinnénk. Ezért gondoljuk úgy, hogy a cikkben lévő témát nem hagyhatjuk magunk mögött.

Tovább »

Interjú Bene Dáviddal

Bemutatkozik Bene Dávid, aki szintén a Logo Színtársulat tagja, azonban a Te döntesz!-hez csak később csatlakozott. Dávid munkája a karakterrel egy követendő példa. Addig mászik bele, addig dolgozik a megformálással, míg tökéletesre nem csiszolja. Hogy mit gondol és mit érez a színjátszással kapcsolatban? Olvassa el cikkünket!

Tovább »