Miért drogozik egy 12 éves?

Az embert sziven üti, ha azt olvassa, hogy egy 12-13 éves gyerek már függővé vált. Sajnos nem is olyan ritka, mint hinnénk. Ezért gondoljuk úgy, hogy a cikkben lévő témát nem hagyhatjuk magunk mögött.

Jóval több kábítószerfüggő tizenéves van ma Magyarországon, mint tíz évvel ezelőtt. A jelenség hátterében az áll, hogy megjelent a piacon a biofű, melynek grammja 500 forint, vagyis uzsonnapénzből is könnyedén megvásárolható. Valahogy így tettek azok a fiatalok is, akikkel a ráckeresztúri rehabon találkoztunk. Történeteik nagyon különbözőek, de egy biztos, mindannyian gyógyulni szeretnének.

A Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója (MRE KIMM) 37 éve foglalkozik alkohol- és drogproblémákkal küzdő felnőttekkel és fiatalokkal. Magyarországon jelenleg öt telephelyen folytatnak széles spektrumú tevékenységet, köztük például Ráckeresztúron, ahol két részlegen működtetnek bentlakásos drogrehabilitációs otthont bajba jutott kamaszok és felnőttek számára. A közösség támogató ereje, a hit, az önismereti munka, a felelősségvállalás gyakorlása, a józan élmények megélése alapkövei a felépülésnek. Társadalmi hovatartozástól és anyagi helyzettől függetlenül alkotnak egy közösséget a lakók, ahol a közös cél a változás.

Jakab lépten-nyomon cuccozott

A 13 éves Jakab – akinek a nevét kérésére megváltoztattuk – fél éve él a ráckeresztúri drogrehabon. Mielőtt bekerült, a mindennapjai részévé vált az üldözési mánia, bedobhatós telefonon mert csak kommunikálni, folyamatosan azt hitte, hogy a rendőrök a nyomában vannak. Speedet, ekit, mollit, füvet, Rivotrilt és Frontint használt, de, mint mondja, rengeteget. Amikor a családja ezt megtudta, a nagyapja csúnyán elverte, a súlyos alkoholproblémákkal küzdő édesanyja pedig úgy reagált, hogy ő is kipróbálta az ecstasyt. 

“Lépten-nyomon cuccoztam, ahol csak tudtam. Nem akartam semmit, csak folytatni ezt az életet, járkáltam a technobulikba árulni, ott éreztem magam igazán biztonságban”

– mesélte a 13 éves fiú, aki egyébként jómódú családból származik, a drogra is úgy futotta, hogy a márkás ruháit eladta. Miután egyik este önkívületi állapotba került, kihívták rá a mentőket, és bekerült a gyermekpszichiátriára, ahol koronavírusos lett. 

“Ezután érkeztem meg ide, Ráckeresztúrra, ahol átértékeltem a dolgokat. Szeretnék meggyógyulni”

– mondta a kiskamasz.

Peti maga akart a rehabra bekerülni

Peti – akinek szintén megváltoztattuk a nevét – 11 évesen próbálta ki először a kristályt. Hamar a megszállottja lett, 3-4 éven át használta napi szinten, majd tavaly karácsonykor önként fordult a szüleihez segítségért, mert tudta, hogy ez így nem mehet tovább. 

„Szenteste, amikor megkaptam az ajándékom, egyből eladtam, hogy anyagot vehessek. Elszégyelltem magam, és beláttam, hogy ennek véget kell vetnem. Anya tudta, hogy drogozom, mégis megijedt, hogy ilyen mélyen vagyok. Mindenben támogatott, és most is tartom vele a kapcsolatot, a járvány idején Skype-on beszéltünk, most pedig már találkozni is tudunk”

– mondta a 15 éves fiú, akinek tervei is vannak a jövőre nézve. Villanyszerelő akar lenni, és nagyon vágyik egy komoly párkapcsolatra. 

Balázs lopott is, hogy szerhez jusson

A 16 éves Balázsnak nem volt könnyű gyerekkora. Édesanyja lemondott róla, így testvérével a nagymamához költöztek. Miután az idős asszony meghalt, egy évig laktak felügyelet nélkül egy romos házban. Később az intézetbe már nem együtt mentek, megszakadt a kapcsolat a fiúk között. 

„8 évesen kipróbáltam a herbált, mert menőnek tűnt, és tetszett, hogy kikapcsolja az agyam. Eleinte másokkal közösen csináltam, de aztán nem akartam megosztani a cuccot senkivel. Szülők híján nem igazán volt pénzem, ezért mindenfélével üzleteltem, vagy ha muszáj volt, elmentem lopni” 

– mondta őszintén Balázs, aki egyébként már harmadszorra futott neki a rehabnak. Amikor először volt itt, három nap után visszament az intézetbe azzal a céllal, hogy drogot szerezzen. Második alkalommal is csak pár hétig bírta, most viszont már egy éve itt van. 

„Megismertem a rehabon egy fiút, ő volt az első, akiben életemben először megbíztam. Minden titkomat elmondtam neki, úgy érzem, hogy végre számíthatok valakire. Most érzem, hogy erős vagyok, sokat fejlődtem, és ha a jóisten is úgy akarja, tiszta maradok. Ez jelenleg az első számú célom”

– jelentette ki a kamasz fiú, aki már olyan előrehaladott fázisban tart, hogy dolgozni is kijárhat, egy vállalkozó ad neki munkát a mindennapokban. 

Forrás: www.index.hu 

Egy pedagógus szavai

A kábítószer fogyasztás a fiatalok körében óriási társadalmi probléma…”- írja egy olyan pedagógus, aki nem sétál el a drogproblémák mellett. A Te döntesz! drogprevenciós színházi előadásunk után kaptuk tőle ezt az üzenetet. Miért ajánlja előadásunkat? A cikkből megtudja.

Tovább »

Interjú Gulyás-Csombor Renátával

Gulyás- Csombor Renáta, a Logó színtársulat egyik alapító tagja, rendezője és színésze. A Te döntesz!-ben nem egy, hanem rögtön három különböző karaktert játszik, ami nem kis teljesítmény. Hogy mi jelentette számára a legnagyobb kihívást a darabbal kapcsolatban és mi a legkedvesebb színházi emléke? Kiderül a következő interjúból!

Tovább »

Interjú Maczó Józseffel

Ismerjék meg Maczó Józsefet, aki a Te döntesz! egyik ötletgazdája és narrátora. József, azaz Maci a rendőrségi múltjának köszönhetően ijesztően belelátott azokba a körülményekbe és katasztrófákba, ami miatt létrejött az előadásunk. Szívét, lelkét beleteszi a drogprevencióba reménykedve abban, hogy valakit ezzel talán megmenthetünk…

Tovább »

Interjú Bene Dáviddal

Bemutatkozik Bene Dávid, aki szintén a Logo Színtársulat tagja, azonban a Te döntesz!-hez csak később csatlakozott. Dávid munkája a karakterrel egy követendő példa. Addig mászik bele, addig dolgozik a megformálással, míg tökéletesre nem csiszolja. Hogy mit gondol és mit érez a színjátszással kapcsolatban? Olvassa el cikkünket!

Tovább »