Interjú Varga Péterrel

Évek óta szívén viseli a fiataloknak szóló drogprevenciót, ő az egyik ötletgazdája és megalkotója a Te döntesz!-nek. Ismerjék meg egy kicsit jobban egyik szakemberünket: Varga Pétert!

1. Mikor kezdtél el drogprevencióval foglalkozni?

A drogprevencióval valamikor 2004-2005 körül kezdtem el foglalkozni. Legelső előadásomat az akkor még Közgazdaságtudományi Egyetemen tartottam. 

2. Mesélj el egy maradandó történetet a szakmádból!

A drogprevenciós emlékekből mesélek egy igen inspiráló történetet. Bár mindig is nagyon élveztem az előadásokat, a közös munkát a fiatalokkal, nagyon nehéz ennek a gyakorlati hasznát érezni, hiszen szinte semmi visszajelzést nem kap az ember arról, hogy amit átadott az milyen mértékben és mélységben épül be. De valamikor 2015-ben találkoztam egy 17-18 éves fiatallal az egyik veresi ifjúsági rendezvényen, aki nagy lelkesen megszólított. Elmesélte, hogy 6-7 évvel korábban részt vett az egyik előadásomon és nagyon megragadták az ott hallottak. Csak úgy kíváncsiságból megkérdeztem, mégis mire emlékszik, és legnagyobb meglepetésemre elmondta az előadásom 4 legfontosabb sarokpontját, azaz fő mondandóját. Számomra ez volt a legnagyobb elismerés és pozitív visszajelzés. Bizonyítéka annak, hogy igenis van remény, van miért dolgozni. 

3. Mit tartottál a legnagyobb kihívásnak a Te döntesz!-ben?

A Te döntesz! alapötlete a Szociopoly interaktív programból és az általam tartott, fogalmazzunk úgy, hogy rendhagyó stílusú előadásokból fakad. Ezekből csírázott ki az ötlet, hogy valamiképpen egy interaktív színházzá varázsoljuk át a prevenciót, de ne legyen száraz, ne legyen unalmas, érintse meg a hallgatóságot, és mondja is el azokat a fontos gondolatokat, amelyek alapjai egy megelőző előadásnak. Gondolok itt a veszélyekre, a függőségre, a lelkitesti kapcsolati változásokra. Az elejétől kezdve nagyon lelkes voltam, de színházat csak nézőként látogató emberként nem nagyon tudtam elképzelni, hogy ez megvalósítható. De hála Pofi (a rendező) p(r)ofizmusának valami varázslat történt és létrejött ez az igazán különleges történet. 

4. Hogy élted meg a Te döntesz! próbáit és előadását?

A közösen kitalált és Pofi által színdarabbá gyúrt történet életre keltése számomra valami csoda volt. Soha nem vettem részt még hasonló projektben. Nagyon élveztem ahogy sorrólsorra formálódik, életre kel az egész, különösen az, ahogy mondatrólmondatra formáltuk, alakítottuk ki, és lett valóban közös „gyermek” az eredmény. Tanulnom kellett soksok mindent, de igyekeztem gyorsan beletanulni a szaktanácsadó, segédrendező és még ki tudja hányféle szerepbe, nem is beszélve a narrátori feladatokról. Számomra egy egészen új, élvezetes világ tárult fel és alig várom, hogy folytathassuk, illetve azt, hogy fejlődhessünk tovább. 

A cikket készítette: Gulyás-Csombor Renáta

Egy pedagógus szavai

A kábítószer fogyasztás a fiatalok körében óriási társadalmi probléma…”- írja egy olyan pedagógus, aki nem sétál el a drogproblémák mellett. A Te döntesz! drogprevenciós színházi előadásunk után kaptuk tőle ezt az üzenetet. Miért ajánlja előadásunkat? A cikkből megtudja.

Tovább »

Interjú Gulyás-Csombor Renátával

Gulyás- Csombor Renáta, a Logó színtársulat egyik alapító tagja, rendezője és színésze. A Te döntesz!-ben nem egy, hanem rögtön három különböző karaktert játszik, ami nem kis teljesítmény. Hogy mi jelentette számára a legnagyobb kihívást a darabbal kapcsolatban és mi a legkedvesebb színházi emléke? Kiderül a következő interjúból!

Tovább »

Miért drogozik egy 12 éves?

Az embert sziven üti, ha azt olvassa, hogy egy 12-13 éves gyerek már függővé vált. Sajnos nem is olyan ritka, mint hinnénk. Ezért gondoljuk úgy, hogy a cikkben lévő témát nem hagyhatjuk magunk mögött.

Tovább »

Interjú Maczó Józseffel

Ismerjék meg Maczó Józsefet, aki a Te döntesz! egyik ötletgazdája és narrátora. József, azaz Maci a rendőrségi múltjának köszönhetően ijesztően belelátott azokba a körülményekbe és katasztrófákba, ami miatt létrejött az előadásunk. Szívét, lelkét beleteszi a drogprevencióba reménykedve abban, hogy valakit ezzel talán megmenthetünk…

Tovább »